AI Overviews tidigare Google SGE – Googles AI-sökfunktion

|

AI Overviews tidigare benämnt Google SGE (Search Generative Experience) är sökmotorn Googles AI-sökfunktion. Den innebär ett nytt sätt att söka på sökmotorn. Den bygger på generativ AI som ger användaren en snabb summering av ämnet som sökts på. Google lanserade SGE som experiment på Google I/O 10 Maj 2023. Sedan dess har det varit många spekulationer på hur det kommer och påverka sök och hur användaren söker på Google. AI Overviews kommunicerades gå live i USA från och med Google I/O 14 Maj 2024 och den kommande veckan. Flera marknader väntas komma inom kort kommunicerades även

Hur förändras användandet av Google med AI Overviews tidigare SGE?

Att AI Overviews tidigare SGE kommer förändra användandet av Google när den går live är en sak som är säker. Utifrån det perspektivet kommer vi nedan gå igenom ett antal exempel på förändringar som väntas nu ske när AI Overviews tidigare SGE lanseras i sin nuvarande version som endast finns experimentellt i Google Search Labs fram till 14 Maj 2024:

Hur ser en sökning efter information ut med Google AI Overviews tidigare SGE?

En sökning efter ”What is protein” med SGE påslaget från Search Labs genererar en informationsbox överst i sökresultatet som liknar de featured snippets vi haft i sökresultatet. Det är alltså en informationstext som försöker besvara frågan direkt i sökresultatet för att underlätta för användaren. Den stora skillnaden från featured snippet till AI Overviews tidigare SGE är att datan kan hämtas från flera olika webbplatser och sidor på webbplatser för att sedan genereras av generativ AI. I detta exemplet får vi show more funktionen som gör att den är lite minimerad men det finns en version där hela resultatet syns och en annan version där ingen info syns men möjligheten att generera finns.

Hur ser en sökning efter en produktkategori ut med Google AI Overviews tidigare SGE?

En sökning efter ”shoes” genererar denna AI Overview tidigare SGE-resultat. Det är extremt intressant hur Google försöker arbeta med att fånga så många olika intentioner som möjligt här på denna breda produktkategorisökning. Ni kan i texten notera både typer, modeller och varumärken som lyfts fram. Vi har artiklar med olika intentioner men det som är allra mest intressant är hur de de använder produktdata från Google Shopping Graph för att visa trendande eller relaterade produkter olika djupare kategorier av skor direkt. Vi har samtidigt fått hela filtret med oss till vänster från Google Popular Products så i detta sökresultat fångar de verkligen enormt många intentioner. Om det är rätt intentioner är sedan frågan och här har Google ännu fått en del kritik för kvalitén.

Hur ser en sökning efter en produkt ut med Google AI Overviews tidigare SGE?

En sökning efter ”Nike air max 270” genererar följande AI Overview tidigare SGE-resultat där Google styr intentionen väldigt mycket närmre köp, vilket såklart är rimligt på produktnivå. Vi noterar intentioner som information, prisjämförelse, för och nackdelar, recensioner/omdömen och butiker. Det är tydligt att tanken är att Google ska ge dig all information du behöver för att ta ett beslut om ett köp här.

Vilka andra typer av sökbeteenden finns i AI Overviews tidigare SGE?

Några andra sökbeteenden som kan vara värda att nämna i nuläget av SGE är:

 • Jämförelsesökningar
 • Lokalsökningar
 • Personsökningar
 • osv.

Hur kan man testa Google AI Overviews tidigare SGE?

Google AI Overviews tidigare Google SGE har bara funnit tillgängligt på experimentstadiet i Google Search Labs som är tillgängligt på 7 språk men i 120 länder fram till 14 Maj 2024 när Google kommunicerade utrullningen i USA:

 • Engelska
 • Hindi
 • Indonesiska
 • Japanska
 • Koreanska
 • Portugiska (Brasilien)
 • Spanska (Latinamerika)

Hur kan man testa Google AI Overviews tidigare SGE i Sverige?

Google AI Overviews tidigare SGE i Sverige går egentligen inte att testa men har du tillgång till en VPN i t.ex USA kan du precis som vi experimentera med AI Overviews tidigare SGE och försöka förstå hur det kommer påverka ert företag framöver.

När lanseras Google AI Overviews tidigare SGE?

Google AI Overviews tidigare benämnt SGE kommunicerades gå live i USA från och med Google I/O 14 Maj 2024. Det är i linje med de spekulationer vi hade. (Spekulationer om att Google kommer göra någon form av lansering av Google SGE under Google I/O 2024 som hålls tisdag 14 Maj 2024). Vi vet inget mer om övriga marknader än att de kommunicerades att flera marknader väntas inom kort.