Orphan pages (föräldralösa sidor)
Orphan pages (föräldralösa sidor) inom SEO är sidor på en webbplats som inte är internlänkade från andra sidor. Det betyder att sökmotorer inte lätt kan hitta dessa sidor via länkar på webbplatsen. Det påverkar de specifika sidorna och hela webbplatsens synlighet negativt.
Inom SEO är den interna länkstrukturen viktig, alltså hur sidor på en sajt länkar till varandra. En orphan page (föräldralös sida) är en sida som existerar men inte är nåbar från någon annan sida på sajten via interna länkar. Den ligger alltså ”lösryckt” från webbplatsen men ändå aktiv och nåbar på sin url.
Varför är orphan pages ett problem?
Orphan pages är ett problem eftersom vi signalerar via internlänkar vilka sidor som är viktiga på webbplatsen. Har vi då sidor som finns aktiva men Google inte hittar via internlänkning är det en signal att de är av lägre kvalité. Har man många sidor som är orphan pages påverkar det Googles helhetsintryck av webbplatsen.
- Google hittar dem inte: Om sidan inte finns i din sitemap, produktfeed eller inte har externa länkar till sig, kanske Google aldrig indexerar den.
- De får ingen länkkraft: Interna länkar är viktiga för att sprida ”länkkraft” och relevans.
Hur upptäcker man orphan pages?
Vanligtvis med SEO-verktyg som Screaming Frog, Sitebulb eller Ahrefs där man jämför:
- Alla sidor som finns på sajten (via t.ex. sitemap eller Google Analytics).
- Alla sidor som är länkade internt.
- Skillnaden mellan dessa är dina orphan pages.
Vilka webbplatser har ofta problem med orphan pages?
De webbplatser som oftast har problem med orphan pages är e-handlare med större sortiment eller databassajter. Den vanligaste bristen vi ser är att man har utmaningar med sin paginering och en inte tillräckligt djup kategorisstruktur. Det handlar oftast om webbplatser med många sidor och en komplex struktur.
Hur åtgärdar man problem med orphan pages?
Orphan pages problem åtgärdas vanligtvis vid att man säkerställer att alla sidor som finns aktiva på domänen är internlänkade någonstans på webbplatsen. Det kan vara till exempel att man behöver lösa en paginering som Google inte kan spindla idag, bygga djupare kategoristruktur eller presentera fler produkter på vissa sidtyper för att säkerställa att alla sidor internlänkas.