Google Merchant Center Next kommer ersätta Merchant Center under 2024

29 juni 2023 //

Google Merchant Center Next kommer ersätta Merchant Center under 2024

Google visade upp en ny enklare version av Merchant Center under Google Marketing Live.  Den kallas Merchant Center Next och beskrivs som en “enklare-att-använda” version. 

Merchant Center Next kommer automatiskt fylla ens Merchant Center-produktflöde med informationen som Google kan upptäcka från ens webbplats. 

Merchant Center Next kommer att successivt rullas ut under resten av 2023 och det kommer bli en utrullning globalt under 2024. Vi har redan sett det som alternativ för flera nyskapade konton.  

Ett mycket viktigt löfte som Google gav är: Även fast vi förenklar så kommer de funktioner i Merchant Center som större e-handlare känner till och älskar inte att försvinna”. 

Vad innebär det för marknadsförare?

Den stora skillnaden på Next och nuvarande Merchant Center är att Google kommer att ta informationen automatiskt från annonsörens webbplats. I den nuvarande versionen görs det genom att man laddar upp ett produktflöde med information om produkt, pris, beskrivning, etc. 

Google säger att man kommer kunna redigera det som laddas upp automatiskt i Next och det är viktigt för att kunna kontrollera att allt är korrekt. 

Merchant Center Next kommer ge bättre insikter och under fliken Performance kommer följande visas: 

  • Översikt
  • Produkter
  • Konkurrenskraftig synlighet
  • Pris
  • Efterfrågan
  • Butiken på Search och Maps
  • Webbplatsresultat som inte är produkter

Nya insikter kommer också att visa fördelarna med att åtgärda produktfel i Merchant Center Next. 

För mindre e-handlare är det här en positiv nyhet för det underlättar processen att komma igång med Google Shopping.

 

Analys och rekommendation

Som det har varit har många känt att det kan vara komplext att ta fram ett korrekt produktflöde och se till att alla viktiga attribut finns med. 

Ett orosmoment för byråer och större e-handlare har varit att en del användbara funktioner kommer att tas bort. Så länge Google håller sitt löfte att det inte kommer ske så känns det här som en OK nyhet även för mer avancerade annonsörer. 

Min rekommendation är att hålla utkik när Merchant Center Next blir tillgängligt i ert/era Merchant Center-konto och testa att byta över till det och navigera runt och lära känna det för att göra övergången när nuvarande Merchant Center fasas ut så smidig som möjligt. 

För de som sätter upp nya Merchant Center-konton är Next redan standardalternativet för många men det går att byta till nuvarande Merchant Center.

Tillbaka till listor