Google-läckan som avslöjar delar i algoritmen

|

Google-läckan innehåller dokumentation som avslöjar delar i deras sökalgoritm utan någon indikator på dess viktning eller påverkan. Google-läckan kommer av att de har råkat publicera intern dokumentation för deras Content Warehouse API, vilket avslöjar detaljer om deras sökalgoritmer. Denna dokumentation, som först publicerades offentligt av misstag, innehåller information om hur Google lagrar och hanterar data för innehåll, länkar och användarinteraktioner.

Google läckan

Vad innehåller Google-läckan?

Google-läckan innehåller dokumentation som beskriver olika rankingfaktorer och system som används av Google och mycket mer. Även om detaljer om själva poängsättningsfunktionerna och viktningen av dessa saknas, finns det mycket information om de funktioner och moduler som manipuleras och lagras.

Läckans dokumentation avslöjar också att Google använder sig av begrepp som ”siteAuthority” där det framgår att Google har system för att räkna ut ”siteAuthority” och att de faktiskt använder klickdata för rankingändamål, trots tidigare förnekanden. I underlaget finns även klickbaserade system som NavBoost, vilket motsäger tidigare påståenden från Google-representanter om att de inte använder sådana metoder.

Andra avslöjanden inkluderar existensen av en ”sandbox” för nya eller misstänkta webbplatser. Det indikeras även att Google använder data från Chrome för att påverka rankingen, vilket i stort konfirmerades i den legala processen mot Google tidigare i år.

Vad omfattar Google-läckan?

Google-läckans dokumentation visar på existensen av över 14 000 rankingfaktorer och mer än 2 500 moduler relaterade till olika Google-tjänster som YouTube, Assistant och Google Books.

Hur påverkar denna Google-läcka SEO?

Dessa läckta dokument ger en djupare insikt i hur Googles sökmotor verkligen fungerar, och avslöjar att många av de officiella uttalandena från Google inte nödvändigtvis har varit helt ärliga eller fullständiga. För oss SEO-experter innebär detta att det valideras att man verkligen måste ifrågasätta Googles officiella kommunikation ännu mer kritiskt även om så alltid varit fallet. Utöver det visar det på vikten av att läsa patent och dess underlag då många av de läckta delarna har stöd i Googles patent, vilket man verkligen kan se på de koncept som finns i underlaget till exempelvis Topical Authority.

Vill du läsa Google-läckans dokumentation?

Du kan läsa Google-läckans dokumentation här.