5 Google I/O 2024 höjdpunkter

|

Google I/O 2024 hölls 14 Maj och innehöll höjdpunkter som lansering av AI Overviews (tidigare SGE) i USA, ny AI-bildmodell i Imagen 3, ny AI-videomodell vid namn Veo och många andra uppdateringar. Vi har sammanställt de vi anser är mest intressant från vårt perspektiv nedan:

1. AI Overviews (Tidigare SGE) lanseras i USA

AI Overviews (tidigare SGE) var den stora lanseringen inom sök. Det innebär att Google kommer börja presentera sina generativa AI svar baserade på en specifik Gemini-modell i sökresultaten under denna vecka för alla i USA. Detta har funnits i beta sedan Google I/O förra året och är nu enligt Google redo att gå live.

Google har senaste tiden minskat antalet sökord som SGE eller nu AI Overviews syns på och vi kan vänta oss att de börjar försiktigt och ökar bredden successivt nu i USA lanseringen.

Detta är en stor förändring i sök som kommer påverka användarbeteenden och ingen vet säkert hur än. För alla som är aktiva på den amerikanska marknaden är det därför extremt viktigt att följa aspekter som CTR och Organisk trafik kommande period för att förstå hur det påverkar er affär.

2. Imagen-3 – Ny AI-bildmodell

Google lanserar en bildmodell i form av Imagen-3 som de säger ska vara en av de vassaste på marknaden. Det blir spännande att se hur den står sig mot Midjourney och DALL·E. De visade riktigt nice bilder men samtidigt vill man testa det själv när man promptar innan man hyllar det till skyarna.

3. Veo – Ny AI-videomodell

Google kommunicerade utrullningen av Veo som precis som Open AIs videomodell ska bli extremt intressanta att experimentera med här framöver. De hintade om möjligheter att bygga story boards framöver men nu generera klipp som går att utöka med ett knapptryck och på så sätt anpassa.

4. Gemini-modell med 2 Miljoner tokens

2 miljoner tokens i en Gemini-modell innebär att de kan hantera det största underlaget av alla kommersiella modeller.

5. Gemini Flash – Ny snabbare AI modell

Google lanserade en ny Gemini modell i Flash som gav mig Deja vu eftersom det väldigt mycket liknar Open AIs lansering med GPT 4o dagen innan. Det är billigare och snabbare modeller som gör att svarstiden också minskar.

Vad tycker jag om Google I/O 2024?

Jag gillar verkligen vad jag såg och jag trodde att Google skulle lansera AI Overviews/SGE men var inte säker på om de skulle våga. Under keynoten som var 2h lång höll de uppe intresset hela tiden och en sak som är säker är att Google bettar hårt på AI. Sundar Pitchai gjorde en rolig sak av det på slutet när han hade låtit Gemini räkna hur många gånger AI nämndes under denna keynote och de var 121 gånger.

Vart ser jag Google I/O Keynoten?

Du finner keynoten från Google I/O här nedan: