5 underskattade funktioner i Google Search Console
5 underskattade funktioner i Google Search Console är indexeringrapporten, varför sidor inte indexeras, jämföra dimensioner i resultat, identifiering av sidor och versionshantering av robots.txt.
Google Search Console är ett gratis verktyg som erbjuds av Google för att hjälpa webbplatsägare, webbansvariga och SEO-experter att övervaka och underhålla sina webbplatsers närvaro i Googles sökresultat. Verktyget ger insikter och data om hur en webbplats presterar i Googles sökresultat.
1. Hur analyserar man indexering i Google Search Console?
Indexering i Search Console analyserar man primärt i fliken Indexering -> Sidor. Den första överblicken ger en bra bild av hur vilka sidor Google har besökt och vilka av de som har indexerats. Det finns många slutsatser som går att dra av hur Google väljer att indexera både befintligt och nytt innehåll. I exemplet ovan ser ni att ungefär hälften av alla sidor som besökts är indexerade. Det ger en bild att Google besöker sidor som de inte väljer att indexera. Målbilden är att ration mellan inte indexerad och indexerat ska vara till så stor del indexerat som möjligt. I realiteten finns det alltid lägen där man inte kommer ifrån många crawlade men inte indexerade men detta men det är en bra utgångspunkt.
2. Hur analyserar man vilka sidor som inte indexeras och varför?
Vilka sidor som inte indexeras och varför analyseras med Google Search Console på ett enkelt sätt i tabellen under ovan nämnda rapport. Vi får där en klassificering av anledningen till varför en sida inte indexerats och här tycker jag två aspekter är extra intressanta i de flesta case.
- ”Genomsökt – inte indexerad för närvarande” är oftast en tydlig indikator på att sajten eller sidan inte håller kvalité. Det kan man dra slutsatsen eftersom Google har besökt den och trots att de gjort det inte valt att indexera den.
- ”Upptäckt – inte indexerad för närvarande” är oftast en indikator på att sidan inte blir prioriterad i crawlkön trots att Google vet om att den finns. Det kan bero på många olika aspekter t.ex. strukturella aspekter på webbplatsen eller utomstående aspekter för domänen som gör att urlen inte prioriteras.
Beroende på webbplatsens storlek, komplexitet och utmaningar ger detta olika typer av insikter men är verkligen något som underskattas av många i relation till vikten som informationen ger.
3. Hur jämför man dimensioner som enheter, land, sidor eller sökfrågor i Google Search Console?
Jämförelse funktionaliteten i Google Search Console som gör att man kan jämföra enheter, land, sidor eller sökfrågor anser jag är en väldigt underskattad funktionalitet. Det ger snabba jämförelser på resultatpåverkan från sökresultaten mellan olika dimensioner. Det har varit extra viktigt detta senaste året när allt större datautmaningar uppkommit i analysverktyg och i migreringar mellan analysverktyg.
4. Hur ser man varifrån Google senaste hittade en sida i Google Search Console?
Hur Google senast crawlade en sida hittar man i Granska en webbadress (URL inspection) under tabben indexering av sidor. I scenarion där det finns utmaningar med spindling (crawling) ger det oftast en väldigt bra insikt vart Google hittat olika exempelsidor. Relationen mellan identifiering via hänvisande sida, webbplatskarta eller båda som ger viktigt information om crawling och indexeringsvägar.
5. Hur ser man om robots.txt ändrats i Google Search Console?
Det går att se om robots.txt ändrats i Google Search Console utifrån att Google har hämtat den och då skapat en version av det. Denna rapport är lite dold under Inställningar -> robots.txt -> Välj fil och klicka på versioner. Detta är tacksamt att använda t.ex. i de fall man man är osäker på när Google fått nya riktlinjer för crawling i robots.txt alternativt vid rollbacks av dessa när backups på robots.txt inte alltid finns tillgängliga.
Google Search Console är ett måste för alla webbplatsägare
Google Search Console är ett verktyg som bör finnas uppsatt för alla webbplatser och har ni det mot förmodan inte ännu säkerställ att ni sätter upp det.