Deadline satt för när Performance Max kommer ersätta Smart Shopping och Lokala kampanjer- slutet av Q3 2022

6 juni 2022 //

Deadline satt för när Performance Max kommer ersätta Smart Shopping och Lokala kampanjer- slutet av Q3 2022

För ett par dagar sedan gick Google ut med en tidslinje för när Performance Max kommer ersätta Smart Shopping och Lokala kampanjer.  

Med start i april kommer det kunna gå att uppgradera sina Smart Shopping-kampanjer med ett nytt “one-click” verktyg i Google Ads. I juni kommer man kunna göra samma sak med sina lokala kampanjer. 

Från juli till september kommer ens Smart Shopping-kampanjer automatiskt bli uppgraderade. Från augusti till september kommer lokala kampanjer uppgraderas automatiskt. 

Vad innebär det för marknadsförare?

Det här är något som kommer påverka alla som kör Smart Shopping och/eller lokala kampanjer. För de som föredrar att ha kontroll så kan man välja att skapa Performance Max-kampanjer nu eller senast innan juli så att man själv vet när exakt bytet görs. 

Google informerade även om flera mycket intressanta funktioner och insikter som de kommer dela via nya “Insikter”-sidan. De flesta är ännu så länge i Alpha eller Beta så inte tillgängliga för alla. 

  • New Customer Acquisition- Möjligt att köra ROAS eller CPA-budgivning enbart mot nya kunder.
  • Demand forecast- verktyg för att hjälpa annonsörer få bättre förståelse för kommande efterfrågan för ens produkter. Med förutspådd start, peak och slutdatum som kommer hjälpa till att bättre förbereda för och ta till vara på och maximera ökad efterfrågan.
  • Change history insights- Google kommer highlighta signifikanta ändringar, förklara orsakerna till det och ge rekommendationer på hur det kan hanteras
  • Auction insights- kommer ge mer information om när nya konkurrenter tillkommer eller konkurrenter lämnar auktionen.  
  • Asset och Persona Insights- information om vilka rubriker, bilder etc. som presterar bäst mot vilka målgrupper 


Min analys och rekommendation

Google kommer släppa alla de bästa nya funktionerna exklusivt för Performance Max för att verkligen locka över så många som möjligt till att börja köra Performance Max. 

Min rekommendation är att börja bekanta sig med Performance Max för att successivt skapa ökad förståelse för hur ni bäst kan arbeta med det 

Jag rekommenderar att inte vänta fram till juli och riskera att er Smart Shopping och/eller lokala kampanjer blir automatiskt uppgraderade. Det är bättre att välja ett tillfälle när ni är väl förberedda och kan analysera datan för att få så bra förståelse som möjligt hur uppgraderingen påverkar. 

Det är dock inte bara att “slå över” till Performance Max. Det krävs att en hel del saker är på plats för att ge rätt förutsättningar för att annonseringen skall prestera riktigt bra. För att det skall prestera riktigt bra behöver man tillhandahålla målgrupps-signaler (inklusive kunddata) och text, bilder och video av hög kvalitet

Kom ihåg att för att Performance Max ska fungera krävs det Google Conversion Tracking (helst kombinerat med Enhanced Conversions) eller GA4. Det går inte med Universal Analytics-spårning.

Ett bra sätt att få bättre förståelse för Performance Max  är att delta i Googles digitala event “Get ready to upgrade to Performance Max” den 22 februari. Länk nedan.

Har ni redan bytt över till Performance Max? Hur har det gått? Har ni några insikter att dela om det? Jag kommer återkomma om några veckor med våra insikter baserat på data från de konton som vi på AdRelevance hanterar. 

 

Rekommenderad läsning

https://adsonair.withgoogle.com/events/get-ready-to-upgrade-to-performance-max

https://blog.google/products/ads-commerce/upgrade-to-performance-max/

https://www.seroundtable.com/smart-shopping-local-campaigns-replacement-performance-max-32830.html

https://www.searchenginejournal.com/google-ads-performance-max/435595/

https://support.google.com/google-ads/answer/11189316

 

Tillbaka till listor