Vad är en canonical tagg?
En canonical tagg, eller ”canonical URL”, är en HTML-kod som används för att specificera den ursprungliga versionen av en sida när det finns flera sidor med liknande eller identiskt innehåll på en webbplats. Det hjälper sökmotorer att förstå vilken version av sidan som ska betraktas som den huvudsakliga eller ”kanoniska” versionen, vilket är viktigt för att undvika problem med duplicerat innehåll och förbättra SEO.

Varför är canonical taggar viktiga?
Canonical taggar fungerar som ett plåster på ett såren mot duplicering där det mildrar problematiken men löser det inte. När samma innehåll finns på flera URL:er kan sökmotorer ha svårt att avgöra vilken version som ska prioriteras och rankas högst. Canonical taggar pekar ut den primära versionen (originalet).
Genom att ange en canonical URL hjälper du sökmotorer att fokusera på den sida via anser ska vara originalet om innehållet finns på flera sidor, istället för att sprida den över flera sidor. Sökmotorer kan därmed använda sina resurser mer effektivt (crawl budget) när de vet vilken version av sidan som är den viktigaste, vilket kan leda till bättre indexering och ranking men det är inte en optimal lösning på problemet vid duplicering.
Hur används canonicals?
Om din webbplats har flera sidor som visar samma innehåll, till exempel:
- www.exempel.com/sida
- www.exempel.com/sida?utm_source=nyhetsbrev
Då kan du använda en canonical tagg på den andra sidan för att hänvisa tillbaka till den originalet för att hjälpa Google förstå vilken URL som är den primära:
<link rel="canonical" href="https://www.exempel.com/sida">
När används canonicals?
- Produktvarianter i e-handel: Om du har flera URLer för olika varianter av samma produkt t.ex. färger men har samma innehåll på alla dessa sidor.
- Sidor med URL-parametrar: Sidor som genererar URL med parametrar för spårning eller sortering. Vanligt i filterlösningar på e-handelsplattformar.
- Produkter som visas i olika kategorier: Om samma produkt visas under flera kategorier på din webbplats och URLen då är olika finns det ofta behov av canonicals som lösning. (Det är en okej lösning men inte den optimala.)
Läs mer om tekniska SEO-utmaningar inom E-handeln här ->
Vad ska man tänka på när man implementerar canonicals?
Canonicals är en okej lösning men försök alltid lösa grundproblemet och om det inte går då är det canonicals som är lösningen. När implementeringen av canonicals görs tänk på följande aspekter:
- Korrekt implementering: Se till att den canonical taggen pekar på den korrekta och mest relevanta versionen av sidan.
- Intern konsistens: Använd canonical taggar konsekvent inom din webbplats för att undvika förvirring för sökmotorer.
- Använd absoluta länkar: Använd absoluta länkar dvs hela URLen i koden inklusive https://www.domän.se/nagot för att undvika problem.
- Canonical vs. noindex: Canonical taggar talar om för sökmotorer vilken sida som är den viktigaste, medan noindex talar om att en sida inte ska indexeras alls. Använd dem korrekt beroende på dina mål.
Genom att använda canonical taggar korrekt kan du säkerställa att din webbplats hjälper sökmotorer att prioritera sidor, vilket kan förbättra din synlighet och ranking på Google och andra sökmotorer.