Automated Discounts för Google Shopping- Vad är funktionen som gör VD:n på Bangerhead så upprörd? 

|

Googles funktion Automated Discounts är en AI-driven lösning som automatiskt justerar produktpriser i realtid baserat på efterfrågan, konkurrens och sannolikheten att en kund konverterar. Google framställer detta som ett sätt att maximera försäljning och lönsamhet, men det väcker även frågor om transparens, kontroll och långsiktiga effekter för e-handlare.

I en artikel på Breakit beskriver VD:n på Bangerhead Thomas Grabe det som: “Det som händer i vår bransch är så omskakande att det måste komma ut. Jag har sysslat med detta i sjutton år, men jag har aldrig sett något liknande. Detta är gigantiskt.” 

VD:n på Lyko Richard Lyko bekräftar att Lyko använder sig av Automated Discounts och kommenterar så här: “Det finns absolut en risk i det långa loppet. Samtidigt är det svårt att stå utanför. Detta är en del av verkligheten och den behöver man anpassa sig till, snarare än att försöka göra något åt den. Det är vår syn på det.”

Så vad tycker vi på AdRelevance om Automated Discounts? 

Först vill jag säga att jag tycker det är bra att Thomas Grabe lyfter det här och han har många bra poänger.

Därefter; full transparens; vi på AdRelevance har självklart testat funktionen, vi testar alla nya Google-funktioner som kan ge våra kunder konkurrensfördelar. 

Generellt så är Automated Discounts super för att öka både visningar, trafik och konverteringar, men företag behöver ha bra koll på hur lågt prismässigt de kan gå på varje produkt utan att tappa lönsamhet.

Och det finns en hel del potentiella nackdelar: 

Minskad kontroll och transparens – Företag vet inte exakt hur AI:n fattar beslut och varför vissa kunder får rabatter medan andra inte får det.
Risk för marginalpress – Google har inget intresse av att skydda återförsäljares lönsamhet, vilket kan leda till prisdumpning och svårigheter att bibehålla sunda marginaler.
Beroende av Googles ekosystem – Funktionen låser in företag ännu mer i Googles annonsplattform, vilket kan göra det svårare att själv styra sin prissättning och kundrelationer.
Kan urholka varumärkesvärde – Om kunder vänjer sig vid automatiserade rabatter kan det sänka uppfattat värde på produkterna och leda till prisfokuserat kundbeteende

Sänkt kundnöjdhet- Kan göra lojala kunder förbannade när de upptäcker att billigare pris ges via Google Shopping än om man går in direkt på företagets webbplats

Men det finns också en hel del potentiella fördelar: 

Kan öka konverteringar – Genom att ge rabatter selektivt kan vissa kunder motiveras att genomföra köp.
Minskat manuellt arbete – Automatiseringen minskar behovet av att manuellt anpassa priser och kampanjer.
Datadriven optimering – AI:n kan identifiera mönster som mänskliga marknadsförare kanske missar.

Hur fungerar det?

  • Dynamisk prissättning: Google analyserar användarbeteenden, konkurrensdata och historiska konverteringar för att avgöra när en rabatt kan öka försäljningen.
  • Automatiserade prisjusteringar: Om AI:n bedömer att en viss kund är mer benägen att köpa vid en rabatt, kan priset automatiskt justeras och visas som en sänkning i annonsen.
  • Begränsad kontroll för annonsörer: Företag kan sätta vissa gränser, men i slutändan är det Googles algoritmer som avgör hur och när rabatter ges.

Rent praktiskt krävs en del saker för att kunna aktivera Automated DIscounts: krävs både att saker skickas in i feeden, att konverteringstaggen justeras och att sajten får funktion för att justera pris.

Slutsats

Dynamiska prisstrategier eller prismatchning är inte något nytt generellt. Men när Google lanserade Automated Discounts fick det en större genomslagskraft. 

Automated Discounts kan vara en lockande lösning för kortsiktigt ökad försäljning, men det innebär också stora risker för e-handlare.

Det är en risk att överlåta prissättningen till Googles AI innebär minskad kontroll och ökat beroende av en plattform vars primära mål är att maximera sina egna intäkter, inte nödvändigtvis ens egna. 

Jag tycker att företag noga bör överväga vilka konsekvenser som det kan få innan man aktiverar funktionen och ta ett informerat beslut om man befinner sig i en kategori och läge där de potentiella fördelarna överväger de potentiella nackdelarna. Underskatta inte vikten av kundnöjdhet och lojala kunder. 

Jag håller dock med Richard Lyko att det kan vara svårt att stå utanför. Det är en del av verkligheten och den behöver man anpassa sig till. Det är en väldigt stor sak att försöka få till en förändring i form av att Automated Discounts förbjuds och fram tills någon eventuell ändring kommer så behöver man ta beslut på bäst strategi för de spelregler som gäller här och nu. 

Det här är troligtvis en självklarhet för 99% av de som läser den här texten men jag skriver det ändå:  

Om man väljer att implementera funktionen är det en direkt nödvändighet att inte stirra sig blind på enbart ökat antal konverteringar och försäljning, utan även ha stenkoll på hur det påverkar lönsamheten och kundlojalitet. 

Och jag vill som sista ord återigen skriva att jag tycker att Thomas Grabe gör helt rätt som belyser de möjliga konsekvenserna av det här.