7 vanliga misstag DTC-varumärken gör inom SEO

|

DTC-varumärken generellt fokuserar för lite på SEO och därmed har tydliga brister som gör att de underpresterar i den mest kostnadseffektiv kanalen för de flesta e-handlare. Det vanligaste är att DTC-varumärken har en undermålig kategoristruktur, produkt- och kategoribenämningar som skiljer sig från marknadens, brister i textinnehåll för att stödja kundresan, avsaknad av tekniska förutsättningarna för optimal crawling, brister i viktiga element på många nyckelsidor eller templates samt har även utmaningar gällande datadelning eller funktionen popular products.

Lästips: SEO för e-handel – Så optimerar du din e-handel för Google

7 vanliga SEO-misstagen för DTC-brands

  1. Brister i kategoristrukturen
  2. Benämningar av produktkategorier utifrån sökbeteende
  3. Benämningar av produkter utifrån sökbeteende
  4. Saknar eller har bristande textinnehåll för att guida kunden i köpprocessen.
  5. Google crawlar väldigt mycket onödiga sidor pga tekniska problem.
  6. Viktiga element som h1or, innehållswidgets eller produktinfo saknas eller har brister.
  7. Brister i datadelningen med Google Shopping Graph i feeds eller strukturerad data.

1. Hur brister kategoristrukturen hos DTC-brand?

DTC-brands brister oftast i kategoristrukturen för SEO utifrån att de har för få kategorier och för litet djup, vilket gör att de går miste om väldigt viktig potentiell söktrafik med lägre konkurrens. Det är även vanligt att man har väldigt många kategorier som inte tillför något till sök alls där exempel på det kan vara:

  • Bästsäljare
  • Bästsäljare + kategori
  • Nyheter
  • Nyheter + kategori
  • Rea
  • Rea + kategori

Dessa har i många fall en effekt att ta fokus från kategoristrukturen och både internlänksmässigt och utrymmesmässigt i huvudmenyn. Fokus bör ligga på att era viktigaste produktkategorier ska vara synliga i huvudmenyn och tydligt visa vad ni säljer för några produkter. Desto större sortiment man har desto större är potentialen med kategoriträdet.

2. Hur brister DTC-brands i benämningar av produktkategorier?

DTC-brands brister i benämningar av produktkategorier utifrån att de väldigt ofta missar att benämna produktkategorin som marknaden gör. Väldigt ofta är det ett inifrån och ut perspektiv på det då bolaget benämner det som något och då bygger man kategorier utifrån det.

Genom att använda det begrepp som kunden använder för produkten både möjliggör ni att kunna synas på Google på det begreppet men även gör det tydligare för kunden på sajten. I dessa fall går SEO och UX väldigt mycket hand i hand då vi guidar kunden utifrån begrepp som de känner igen.

3. Varför är det viktigt hur varumärken benämner produkter?

För att få maximal SEO-effekt bör produkter bör benämnas utifrån vad kunden söker efter när de ska köpa produkten. Är ni ett företag som valt en strategi med tydliga produktserier som drivs med väldigt mycket marknadsföring kan ni benämna produkten utifrån det. För de flesta handlar det dock om att beskriva produkten.

Oavsett som det är ”Sally rosa cocktailklänning” eller ”Sudio trådlösa hörlurar i vitt”. Det handlar om att förstå vad kunden vill ha utifrån attribut och motsvara specifika sökningar samtidigt som man gör de enkelt för kunden att hitta rätt på webbplatsen. Detta möjliggör att man kan synas på specifika produktsökningar samt format som popular products och liknande.

4. Vart saknas det innehåll hos DTC-brands som ska guida kunden till köp?

Det saknas oftast innehåll hos DTC-brands som ska guida kunden till köp på kategorisidor där många användare landar på bredare sökningar samt produktinnehåll på produktsökningar där kunden landar vid mer specifika sökningar. Väldigt många gånger missar man att kunden är i helt olika stadie i köpprocessen om de är på en kategori eller produkt.

Det är också väldigt viktigt att tänka på vilka hinder och utmaningar som kunden har för att köpa din produkt. Det skiljer sig extremt mycket mellan olika segment och prisklasser men genom att använda sök som grund vet vi vilka frågor de ställer i sökmotorer. Genom att sedan kombinera det med supportinformation, recensioner och andra källor av expertis kan vi guida kunden optimalt och skapa innehåll som både kunden och sökmotorer uppskattar.

5. Varför crawlar Google många onödiga sidor hos DTC-varumärken?

Google crawlar många onödiga sidor hos DTC-varumärken eftersom den tekniska SEO-uppsättningen ofta leder till flera urler med samma innehåll, utmaningar med hantering av produktvarianter, språk och marknadshantering eller andra liknande utmaningar. Genom att anpassa e-handelsplattformen för att minimera detta problem fokuserar vi Google på att spendera sin tid på de sidor de ska indexera. Därmed ser vi en stor positiv effekt SEO-mässigt och det påverkar mycket en faktor som beskrivs som cost of retrieval.

6. Vilka viktiga HTML element brister det i hos många varumärken?

Vanliga brister i HTML element är saknade h1or eller andra rubriker, brister i möjlighet att skapa innehåll i form av HTML-element för det i temat och överdesignade kategorilandningssidor som saknar viktig information som produktinformation.

7. Vilka är vanliga brister i datadelningen med Google Shopping Graph?

Det största problemet är såklart om du inte alls delar den och aktiverat alla funktioner och features i Google Merchant Center. Andra viktiga utmaningar är att man inte taggat upp viktiga attribut som färg, mönster, storlek, material osv. Vi har noterat fall där inte hela produktbeskrivningen skickas med in där vi vill kunna nämna användningsområden och liknande tillägg som kan ge Google underlag. Allt detta gör att synligheten i det snabbast växande formatet i Sverige och EU just nu för e-handlare Google Popular Products påverkas negativt.